Bewust Ouderschap

MINDFUL OUDERSCHAP

In samenwerking met Mireille Verheijen van Kala dans drama yoga biedt Zee van Tijd regelmatig workshops aan voor ouders van opgroeiende kinderen onder de naam OHANA “Mindful ouderschap’. De workshops vinden plaats in Baarn, naast het centraal station. Je kunt je voor 35 euro per workshop aanmelden en er staat iedere workshop een bepaald thema centraal. De eerste workshop start in mei 2017.

Onze OHANA filosofie

‘OHANA means Family, and Family means no one gets left behind or forgotten.’

Lilo en Stich

Wij geloven dat ieder van ons de wereld een stukje mooier kan maken, onder andere door zichzelf en anderen met vriendelijkheid, openheid, oprechte belangstelling en zonder (voor-)oordeel tegemoet te treden. En door bewust op te voeden.
Als je leert om met een onderzoekende, niet veroordelende geest je eigen gedachten en handelen te observeren, ontwikkel je begrip en mededogen, niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen.
De mensen die het meest direct profiteren van dit begrip en mededogen, zijn de mensen waarmee je je leven deelt: je familie en vrienden. Kinderen nemen hier een bijzondere plaats in: zij zullen leren van wat ze hun ouders zien doen. Een ouder die eerlijk naar zichzelf durft te kijken en die geweldloos communiceert, geeft het kind de gelegenheid hetzelfde te doen.
OHANA wil met de workshops Mindful Ouderschap haar steentje bijdragen aan een mooiere wereld. De workshops, die gebaseerd zijn op Mindfulness en Yoga, doen dat door ouders van opgroeiende kinderen handvatten te geven om meer ontspannen en aandachtig in het leven te staan en de uitdagingen van het ouderschap serieus en met lichtheid en optimisme tegemoet te treden.
Wat heel eenvoudig en mooi klinkt, is niet voor iedereen gemakkelijk in de praktijk te brengen. Je merkt bijvoorbeeld dat je niet de ‘ideale’ vader of moeder bent. En wat nu als je te regelmatig boos op je kind wordt terwijl je dat eigenlijk niet wilt? Of wat als je je kind geen straf wilt geven? Iedereen heeft een visie op het ouderschap, op het opvoeden van kinderen. Er zijn veel boeken over geschreven. Als ouder kan het best lastig zijn om je eigen weg te bewandelen, zeker als je visie en je gevoel verschillen van hoe anderen er tegenaan kijken. Met OHANA hopen we bij te dragen aan het bewustzijn van je eigen gevoel, aan het omgaan met allerlei emoties en aan het lef om je eigen koers te varen.

Het combineren van de verschillende rollen die we in het leven hebben gaat voor sommigen op een natuurlijke manier. Voor anderen is het wat gecompliceerder om alle wensen en eisen op elkaar af te stemmen. We willen het als ouders graag goed doen, maar dat lukt en kan niet altijd.

  • Voel je dat je teveel ‘moet’ en vind je het lastig om te ontspannen?
  • Wil je de perfecte vader of moeder zijn en lukt dat niet altijd?
  • Reageer je te vaak geïrriteerd of boos naar je kinderen en/of partner?
  • Voel je je overbelast door de combinatie van alle taken en rollen?
  • Heb je te weinig tijd voor jezelf?
  • Maak je je veel zorgen?

Als je jezelf herkent in een of meerdere van deze punten, dan kan het nuttig zijn om stil te staan bij je dilemma’s en gevoelens en na te gaan wat je nodig hebt voor een rijk en zinvol gezinsleven. Wat overigens niet betekent dat het altijd leuk en ontspannen hoeft te zijn.

De beoefening van mindfulness en yoga leert je nauwkeurig waar te nemen, ‘wakker’ te zijn in het moment. In open aandacht kijken naar gedachten, behoeften, emoties en lichamelijke gewaarwordingen. En deze toe te laten zonder onmiddellijk te reageren. Hierdoor ontstaat er ruimte waarin je jezelf kunt bevrijden van oude, ingesleten reactiepatronen. Je ontwikkelt een frisse kijk op wat er in het hier en nu gebeurt en leert met kracht en compassie jezelf, je kind(eren) en partner tegemoet te treden. Dit valt in de praktijk lang niet altijd mee. De trainers kennen zelf ook de uitdagingen en bespreken op een open en milde manier diverse manieren om met het ouderschap om te gaan.

De workshops zijn praktisch gericht en bieden overwegingen en toepassingen voor het dagelijks leven. Je kunt er dus direct mee aan de slag!

Reacties van deelnemers aan de 8-weekse OHANA training:

“De Ohana training heeft mij waardevolle inzichten gegeven. Ik heb mijzelf en mijn lichaam beter leren kennen, en ook het effect dat beiden op elkaar hebben. Iris en Mireille weten al snel een veilige omgeving te creëren waarin je je (voor jezelf) open durft te stellen. En ik heb praktische handvatten gekregen om relaxter in het leven te staan en meer te genieten van de kleine dingen”.
(Deelnemer aan de training in 2014, moeder van twee jonge kinderen.)

“Door de Ohana training heb ik mezelf beter leren kennen. Ik ben mij meer bewust geworden van mijn eigen grenzen en kan het moment waarop het me ‘allemaal teveel’ wordt nu beter herkennen en vaker vóór zijn. Ik vond het heel fijn om in de groep ervaringen te delen; door situaties bij anderen te herkennen wordt je gesterkt in het gevoel dat je niet alleen staat, dat je niet de enige bent. De Ohana training heeft mij, stapje voor stapje, ook geleerd om minder te blijven hangen in moeilijke en vervelende dingen en meer te genieten van de kleine, leuke dingen.
De Ohana training heeft me geholpen positiever op mijn kinderen te reageren. En elke week samen praten en oefeningen doen gaf ook rust thuis.”
(Deelnemer aan de training in 2014. Moeder van een zoon en een dochter.)

“Iris en Mireille zijn twee heel prettige trainers. Rustig, met aandacht en compassie, maar ook met voldoende relativeringsvermogen en gezond verstand. Samen hebben ze een grote verscheidenheid aan talenten, ervaring en expertise; naast hun eigen moederschap. Dat maakt de training heel rijk en gevarieerd. Behalve een grote hoeveelheid oefeningen, aandachtspunten, nieuwe manieren van kijken en communiceren, is de training een feest der herkenning en een soort lotgenotencontact, dat vond ik heel waardevol.”
(Hanneke, deelnemer aan de training in 2014. Moeder van twee dochters.)

Trainers

De training ouderschap met aandacht wordt gegeven door:

Iris Weijman

werkte na haar promotieonderzoek als psycholoog, onderzoeker en trainer met mensen met diverse fysieke en psychische klachten. Zij verdiepte zich in de loop van de tijd in mindfulness en startte in 2009 met een trainersopleiding in Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). Sindsdien heeft zij diverse groepstrainingen begeleid en past zij mindfulness tevens toe in individuele gesprekken. Door mindfulness leer je om met aandacht te leven. Je word opmerkzamer en kunt bewuster kiezen voor effectiever gedrag en betere zelfzorg. Het is mooi om te merken wat de toepassing ervan voor positieve uitwerking heeft, onder andere bij het moederschap. En dat er uitdagingen blijven om daadwerkelijk mindful te reageren. Sinds 2013 werkt Iris als zelfstandig werkend psycholoog en (mindfulness)trainer. Iris is als trainer gecertificeerd door de Vereniging voor Mindfulness (VVM).

Mireille Verheijen

is sinds 1992 werkzaam als yogadocent en heeft een jarenlange ervaring in het begeleiden van moeders en hun kinderen in het eerste jaar na de geboorte.
Yoga is, net als mindfulness, een manier om met aandacht en acceptatie in het leven te staan. De beoefening van yoga biedt kansen om sterk, flexibel en liefdevol de uitdagingen van het ouderschap aan te gaan. In de workshops ‘Mindful ouderschap’ put Mireille eveneens uit haar ervaringen als dramadocent en trainingsacteur.

Meer informatie over Mireille is te vinden via haar website.

Voor vragen en aanmelden …

…kun je contact opnemen met een van de trainers:
Iris Weijman: iris@zeevantijdtrainingen.nl; 06-23164845
Mireille Verheijen: startree@xs4all.nl; 06-26090575

Like ons op Facebook!